titeljohan

1881: Jacobs wordt geboren in Helmond. Het gezin bestaat uit vader, moeder, drie broers en twee zussen. Broers Frans en Viktor tekenden en schilderden ook. Beiden hebben ook op de tekenafdeling van Vlisco gewerkt.

1894: Jacobs komt als 14-jarige jongen te werken in de handdrukkerij. Hij krijgt deze baan via zijn vader, die daar ook werkt.

1894: Vlisco trekt kunstenaar Michel Duco Crop (1863-1901) aan. Crop was een van Nederlands eerste grote industrieel ontwerpers.

1896: Pieter Fentener van Vlissingen (III) wil Vlisco een eigen ontwerpafdeling krijgt en richt deze in dat jaar op. Jacobs is de eerste vaste tekenaar die er komt te werken. Hij komt in contact met de ontwerpen van Crop en raakt door hem beïnvloed.

1896: Jacobs gaat naar de Gemeente Tekenschool. Hij krijgt deze tekenopleiding van Pieter III. Jacobs behaalt zijn diploma op 8 september 1900, een week voordat hij 19 jaar wordt. De opleiding is helemaal gericht op het tekenen van stofontwerpen. Jacobs leert er de geometrische manier van tekenen die dan populair is in het tekenonderwijs. Daarom zijn veel tekeningen van Jacobs plantenstudies, soms heel gedetailleerd. Volgens deze zogenaamde ‘vlakornament’-methode moet je van een plant eerst precies weten hoe hij in elkaar zit, voordat hij met succes gestileerd kan worden tot een patroon. Vanuit een goede plantenstudie werken de leerlingen steeds meer toe naar het tekenen van een gestileerd dessin. Jacobs kan erg goed gedetailleerd werken, hij beheerst zijn tekentechnieken uitstekend. Tot het einde van Jacobs’ carrière is de invloed van het ‘art nouveau’ tekenen volgens vlakornament te zien. Deze techniek sluit ook perfect aan bij de eisen van de drukker: een ontwerp in vlakken met veel herhaling kan precies aan de maat van het drukblok aangepast worden. Deze techniek wordt vooral toegepast bij het zogenaamde schortenbont, dat Vlisco voor de Europese markt geproduceerd heeft. Voorbeelden zijn gordijnen, kleding, schorten en tafelkleden. Iets meer vrijheid geniet Johan Jacobs wanneer hij ontwerpen voor zakdoeken tekent. Hij kan dan andere elementen dan bloemen gebruiken en laat de geometrische manier van tekenen even los. Dit komt waarschijnlijk doordat deze ontwerpen maar op een kleine lap stof gedrukt worden. Herhaling om de hele stof te vullen is dan niet nodig.

1900: Samenwerking met Willem Wenckebach (1860-1937) aan het Wandelboekje voor natuurvrienden. Wenckebach is bekend van de Verkade-albums, waarvoor hij talloze planten in aquarel vervaardigd heeft.

Rond 1900: Jacobs wordt benoemd tot chef van de tekenkamer. Dit blijft hij tot 1951. Vlisco produceert in de beginperiode niet alleen voor de Indische en Afrikaanse markt maar ook voor de Europese.

1905: Jacobs wordt benoemd tot assistent-tekenleraar aan de Gemeente Tekenschool.

1939: Expositie in het Stedelijk Van Abbe Eindhoven van ex librissen en van pentekeningen van gebouwen en landschappen in en rond Helmond. Jacobs exposeert ook regelmatig in Helmondse hotel St. Lambert en op regionale verkooptentoonstellingen. Dat zijn werk in de smaak valt, blijkt uit krantenberichten uit die tijd. De Zuid-Willemsvaart van november 1921 schrijft: ‘Onze Helmondse kunstliefhebbers bleken van ’t zelfde gevoelen, want de meeste krijtteekeningen prijkten reeds den eersten middag met ’n verkocht.’

1951: Jacobs neemt na 55 jaar afscheid van de Tekenafdeling van Vlisco en gaat met pensioen.

1955: Jacobs overlijdt. Tot aan zijn dood maakt hij ontwerpen en tekent nog veel in de stad en haar omgeving.